Hyppige spørgsmål
Q: Hvad koster forsendelse?
A: Indenfor Danmark: 39 kr. (53 kr. med omdeling).
Til andre EU-lande: 140 kr.
Til resten af verden: Afhænger af land, beregnes ved bestilling.
Q: Sendes mine varer til min adresse eller til mit lokale posthus?
A: Ved bestilling kan du vælge levering med omdeling til din adresse eller uden omdeling til dit lokale posthus. I "Notat"-feltet kan du evt. skrive, hvis du ønsker levering til et bestemt posthus.
Q: Hvordan bestiller jeg varer på helseudsalg.dk?
A: For at foretage et køb på helseudsalg.dk skal du igennem følgende 6 nemme trin:
1. Find den eller de varer du ønsker og læg dem i indkøbskurven. Gå herefter til kassen ved at klikke på "Bestil".
2. Indtast dine adresse- og kontaktoplysninger
3. Vælg betalingsmåde og forsendelsesmåde.
4. Godkend vores forretningsbetingelser (sæt flueben).
5. Tjek at alle oplysninger er korrekte på opsamlingssiden og godkend købet.
6. Indtast betalingskortoplysninger og godkend.
Glucosamin og melatonin
Q: Hvorfor sælger Helseudsalg.dk ikke glucosamin og melatonin?
A: Sundhedsmyndighederne har kategoriseret glucosamin og melatonin som lægemidler, hvilket vi desværre ikke har tilladelse til at sælge. Vi må kun sælge naturlægemidler.
Kvalitetskrav
Q: Hvilke kvalitetskrav kan jeg forvente for varer fra Helseudsalg?
A: Varer fra helseudsalg er fri for aspartam, parabener, smagsforstærker mm. Læs mere om vore kvalitetskrav her.
Parabener
Q: Hvad er parabener?
A: Parabener er en gruppe sundhedsskadelige konserveringsmidler, der anvendes i visse cremer og andre hudplejeprodukter. Parabener kan bl.a. være kræftfremkaldende. Helseudsalg sælger ikke varer med parabener.
Parfume
Q: Hvorfor sælger Helseudsalg helst ikke varer med syntetisk parfume?
A: Syntetisk parfume er ofte fremstillet af råolie eller andre kemikalier, der ikke deklareres, og som er mere eller mindre sundhedsskadelige og skadelige for miljøet. Man kan ikke vide, hvad der anvendes, når der bare står "parfume" på deklarationen, da producenten normalt ikke oplyser dette. Mange mennesker er allergiske overfor parfume. Derfor forhandler vi kun undtagelsevis produkter med syntetisk parfume. Mange af vore hudplejeprodukter er helt fri for parfume. Nogle indeholder rene æteriske planteolier som duftstof. Nogle mennesker er allergiske overfor visse æteriske olier. Æteriske olier er deklareret i produktbeskrivelsen, så du kan fravælge produkter med æteriske olier, som du ønsker at være fri for.
Spiredyrkning
Q: Hvor tykt et lag frø kan man komme i en spirebakke?
A: Små frø som sennep eller mindre bør kun drysses ganske tyndt ud så frøede kun ligger i et lags tykkelse, medens større frø som f.eks. bønner kan ligge i et tykkere lag.
Q: Skal frøene lægges i blød før de kommes i spirebakken?
A: Spiringen sker hurtigere og mere ensartet ved forudgående iblødsætning. Mindre frø som broccoli, kål, og radis lægges i blød i 4 - 6 timer, medens større frø som bønner, linser og korn lægges i blød i ca. 12 timer.
Q: Hvordan undgår man mug eller svamp i frøene?
A: Visse typer frø, især kornsorterne, rammes nogen gange af svamp. Det forebygges ved at skylle frøene godt 2 gange dagligt i forbindelse med vandingen. Hold spirebakken under vandhanen og lad vandet løbe gennem frøene. Det hjælper også at spraye med afkølet padderokke-te vha. en sprayflaske (et gammelt råd fra Rudolf Steiner, biodynamikkens fader). Hvis man vil spire korn, så er min erfaring, at rug er den nemmeste kornsort at have med at gøre.
Q: Hvordan undgår man, at små frø som karse falder igennem sprækkerne i en spirebakke?
A: Sæt frøene i blød i et glas vand i 4 - 6 timer inden du kommer dem i spirebakken. Derved suger de vand og bliver større.
Q: Kan man spire forskellige slags frø i blanding?
A: Ja, det er normalt ikke noget problem. Kom gerne de større frø i spirebakken først og de mindste ovenpå, så de ikke så nemt falder gennem sprækkerne.
Tilsætningsstoffer
Q: Hvorfor er der tilsætningsstoffer i kosttilskud og naturlægemidler?
A: Tilsætningsstoffer anvendes i de fleste kosttilskud af forskellige årsager. I tabletter skal der ofte et bindemiddel til at holde sammen på ingredienserne. Et antiklumpningsmiddel kan være nødvendigt for at kunne producere tabletterne med et ensartet og korrekt indhold af de forskellige aktivstoffer. Herunder er listet nogle af de mest almindelige tilsætningsstoffer med en beskrivelse:
- Di-calcium-fosfat: Anvendes som fyldemiddel.
- Gelatine: Anvendes til fremstilling af kapsler. Gelatine til kapsler kommer som regel fra kvæg eller fisk.
- Guargummi: Anvendes som bindemiddel i tabletter. Guargummi er udvundet af guarplanten.
- Hydroxy-propyl-methyl-cellulose: Anvendes bl.a. til fremstilling af vegetabilske kapsler som et vegansk alternativ til gelatinekapsler. Hydroxy-propyl-methyl-cellulose fremstilles fra plantemateriale.
- Jernoxid: Anvendes som lysbeskyttende farvestof til produkter, der er følsomme overfor lys. Det mistænkes for at kunne fremme autoimmune sygdomme. Det er derfor sikrest at vælge kosttilskud uden jernoxid, hvis man tager dem dagligt.
- Mikrokrystallinsk cellulose: Anvendes som stabilisator, kommer fra fiberrige plantedele.
- Siliciumdioxid: Anvendes som antiklumpningsmiddel.
- Stearinsyre: Tablethjælpestof, der anvendes som smøremiddel under fremstillingen. Stearinsyre udvindes fra fedtstoffer i fødevarer.
- Titandioxid: Hvidt farvestof. Det mistænkes ligesom jernoxid for at fremme autoimmune sygdomme. Det er derfor bedst at vælge kosttilskud uden titandioxid, når det drejer sig om tilskud, som man indtager dagligt.
Q: Er der aspartam (et sundhedsskadeligt kunstigt sødemiddel) eller MSG (sundhedsskadelig kunstig smagsforstærker) i nogle af Helseudsalgs produkter?
A: Nej, hos Helseudsalg sælger vi ingen produkter, der er tilsat aspartam eller MSG.
Vitaminer
Q: Hvad er vitaminer?
A: Vitaminer er essentielle organiske stoffer, som levende væsner har behov for i små mængder. De findes naturligt i fødevarer i mindre mængder, men kan også fremstilles syntetisk. Ordet vitamin kommer fra latin vita, der betyder liv. I dag kender man 13 essentielle vitaminer. A-, D-, E- og K-vitamin er fedtopløselige vitaminer. Når de tages som tilskud, fremmer det optagelsen at få lidt fedtsfof sammen med dem. De fedtopløselige vitaminer kan lagres i kroppen i op til flere år.
B-vitamingruppen og C-vitamin er vandopløselige. De kan ikke lagres særligt længe i kroppen. Derfor er det bedst at indtage dem dagligt med kosten, evt. suppleret med tilskud. En undtagelse er B12-vitamin, der kan lagres i leveren i flere år. Overskud af de vandopløselige vitaminer udskilles gennem urinen.
Herunder er en liste over de forskellige vitaminer og deres biokemiske navne:
Fedtopløselige:
Vitamin A: Retinal
Vitamin D2: Calciferol (en syntetisk variant af D-vitamin, der normalt ikke anvendes i de bedre kosttilskud)
Vitamin D3: Cholecalciferol (naturlig D-vitamin)
Vitamin E: Findes i 8 naturlige varianter: d-Alfa-tocopherol, d-Beta-tocopherol, d-Delta-tocopherol, d-Gamma-tocopherol, d-Alfa-tocotrienol, d-Beta-tocotrinenol, d-Delta-tocotrienol og d-Gamma-tocotrienol. Hvis der står "dl" i stedet for "d" foran, så er det en syntetisk variant af vitaminet.
Vitamin F: En ældre betegnelse for essentielle fedtsyrer. De klassificeres i dag som fedtstoffer og ikke som vitaminer.
Vitamin K1: Phylloquinone
Vitamin K2: Menakinon
Vandopløselige:
Biotin: Også kaldet vitamin B7 eller vitamin B8 og tidligere benævnt vitamin H
Niacin: Også benævnt nikotinsyre. Niacin kan forårsage rødmen af huden efter intagelse af større doser. Dette går dog over igen efter 15 - 30 minutter. Niacinamid eller nikotinamid er en variant af niacin, der ikke forårsager rødmen. Niacin kaldes også for vitamin B3.
Vitamin B1: Thiamin
Vitamin B2: Riboflavin (tidligere kaldet vitamin G)
Vitamin B3: Se niacin
Vitamin B5: Pantothensyre
Vitamin B6: Pyridoxin
Vitamin B7: Se Biotin
Vitamin B8: Se Biotin
Vitamin B9: Folsyre eller folinsyre (tidligere kaldet vitamin M)
Vitamin B10: PABA. PABA sælges ikke som tilskud i Danmark, men vores organisme kan selv danne det.
Vitamin B12: Cyanocobalamin
Vitamin C: Ascorbinsyre. L-ascorbinsyre er den naturidentiske variant, medens DL-ascorbinsyre er en blanding af den unaturlige D-ascorbinsyre og den naturidentiske L-ascorbinsyre.
Vitamin G: Se vitamin B2
Vitamin H: Se biotin
Vitamin M: Se vitamin B9
Q: Hvordan omregner man fra IE (IU) til mcg eller mg ?
A: I Danmark angives vitamindoser normalt i milligram (mg) eller mikrogram (mcg). Internationale Enheder (IE) eller International Units (IU) anvendes i visse andre lande. Herunder er en liste over, hvordan man omregner de forskellige vitaminer mellem IE og vægt:
A-vitamin: 1 IE svarer til 0,3 mcg A-vitamin. 1 mcg svarer til 3,33 IE A-vitamin (retinol)
C-vitamin: 1 IE svarer til 50 mcg C-vitamin. 1 mcg svarer til 0,02 IE C-vitamin (L-ascorbinsyre)
D-vitamin: 1 IE svarer til 0,025 mcg D-vitamin. 1 mcg svarer til 40 IE D-vitamin (D3 (cholecalciferol))
E-vitamin: 1 IE svarer til 0,67 mg E-vitamin. 1 mg svarer til 1,49 IE E-vitamin (D-alfa-tocopherol)
Q: Hvilke E-vitaminer er naturlige?
A: Bogstavet "d" foran vitaminets kemiske navn indikerer at det er naturligt, medens "dl" indikerer at det er syntetisk fremstillet. "d-alfa-tocopherol" er således et naturligt E-vitamin, medens "dl-alfa-tocopherol" er et syntetisk fremstillet E-vitamin. "d" står for det latinske ord "dextra", der betyder "højre". "l" står for "levo", der på latin betyder "venstre". Disse betegnelser henviser til, at når polariseret lys sendes gennem naturligt E-vitamin, så bøjes lysstrålen altid til højre. Er det derimod et syntetisk E-vitamin, så bøjes lysstrålen både til højre og venstre.
Q: Hvad betyder forkortelsen "RI"?
A: "RI" står for "Reference-indtag" og afløser den gamle betegnelse "ADT" (Anbefalet daglig tilførsel).
Q: Hvilken betydning har de forskellige vitaminer, mineraler og urter for helbredet?
A: EU har udarbejdet en godkendt liste, den såkaldte "Artikel 13-liste", over tilladte anprisninger for vitaminer, mineraler og andre kosttilskud samt enkelte fødevarer. Kun disse anprisninger må lovligt anvendes ved markedsføring af kosttilskud.